Joga Sprememb

Vloga vranice, kako jo krepimo in diagnostika obraza

Vranica igra pomembno vlogo pri delovanju in splošnem zdravju uma in telesa v tradicionalni kitajski medicini, pri čemer je veliko stvari, ki jih je mogoče storiti za krepitev njenega delovanja. Tudi pri Jogi obraza se učimo, kako vranico krepiti in si tako zagotavljati boljšo kri in manj skrbi.

 

Funkcija vranice v zahodni medicini

 

Vranica se nahaja v zgornjem delu leve strani trebuha, levo od želodca. Ker se nahaja pod rebri, je običajno težje zatipamo.

Vranica vsebuje pulpo belih krvnih celic, ki se, kot del imunskega sistema borijo proti invazivnim mikrobom, ki zaidejo v kri. Prav tako nadzoruje raven krvnih celic v telesu, vključno z rdečimi in belimi krvnimi celicami ter trombociti, filtrira kri in odstranjuje ter reciklira stare ali poškodovane rdeče krvne celice.

 

Funkcije vranice v tradicionalni kitajski medicini (TKM)

 

Tradicionalna kitajska medicina v vranici vidi tudi druge funkcije, ki jih zahodna medicina ne prepoznava. Te so naslednje:

  • opravlja funkcijo prenosa in transformacije,
  • nadzira mišice in vse štiri okončine,
  • vlada mislim,
  • upravlja s krvjo,
  • odpira se v usta in se kaže na ustnicah,
  • nadzira Celostni Qi (energijo či).

Ko vranica dobro deluje, bo človekova prebava delovala gladka, gibi v črevesju so redni in zdravi, človek ima jasne misli in lahko dobro osredotoči.

 

Ko pa je vranica neuravnotežena, se lahko pojavijo naslednji simptomi: utrujenost in zaspanost, prebavne težave vključno z drisko, slabim apetitom, nizko energijo, slabostjo, bruhanjem, šibkostjo v okončinah in mišicah. Ustnice in ten kože so bledi, na koži so pogoste modrice in imamo občutek, da nas zebe.

 

 

 

Vranica v funkciji prenosa in transformacije

 

Vranica je odgovorna za preoblikovanje hrane in pijače v vire, ki jih telo potrebuje ter jih pošilja tja, kamor jih telo potrebuje. Vira sta v tem primeru Qi (energijo či) in kri. Qi in kri sta ključna za delovanje celotnega telesa. Ko vranica pravilno deluje, torej transformira hrano in normalno uravnava kri, takrat je Qi močan, prebava poteka gladko, mišice in okončine telesa pa dobijo hranila, ki jih potrebujejo.

 

Ko ta funkcija ni učinkovita, je Qi šibek, kar vodi v zaspanost in utrujenost. Apetit je lahko slab, prebava je počasna, blato pa lahko postane ohlapno in vodeno.

 

Vranica nadzira mišice

 

Kot sem že prej omenila, je naloga vranice prenašanje hranil po telesu kar vpliva na mišice, okončine in tkiva. Ko je vranica šibka, mišice in okončine niso ustrezno prehranjene, postanejo šibke, utrujene in ne delujejo tako učinkovito. Počutimo se utrujene in brez moči.

 

Vranica vlada mislim

 

Vranica je neposredno povezana z našo sposobnostjo razmišljanja in koncentracije. Od moči vranice je odvisno, kako dobro se osredotočamo, razmišljamo jasno ter z lahkoto sprejemamo odločitve in oblikujemo namere.

 

Vsi organi v kitajski medicini so povezani z določenim čustvom, in čustvo vranice je skrb. Učinek skrbi je prepleten: če smo pretirano zaskrbljeni to poškoduje vranico, nasprotno pa lahko oslabljena vranica oslabi um in nas naredi bolj dovzetne za čustva, kot je skrb.

 

Mnogi ljudje pogosto vidijo povezavo med svojim telesom, prebavo in dogajanjem v črevesju ter svojim stanjem uma, zlasti ko so zaskrbljeni ali imajo tesnobne misli.

 

 

Vranica upravlja s krvjo

 

Vranica je odgovorna za tvorbo in izdelavo krvi, moč vranice pa kri zadržuje v žilah. Ko je energija vranice šibka, se na koži pogosto pojavijo modrice in imamo lahko težave s krvavitvami.

 

 

Moč vranice se kaže na ustnicah

 

Rdeče in vlažne ustnice kažejo na zdravo vranico. Če pa je vranica šibka, bodo ustnice blede zaradi pomanjkanja hranil.

 

 

Nadzira Celostni Qi

 

V osnovi energija vranice teži k nasprotni sili gravitacije in tako pomaga ohranjati organe na svojem mestu. Ko je vranica šibka, opazimo posedanje organov, še posebej maternice, mehurja, želodca ali nožnice. Pojavijo se lahko hemeroidi.

 

Kaj povzroča neravnovesje vranice in kako si lahko pomagaš?

 

Topla hrana in pijača, vključno s juhami in enolončnicami, so odlične za vranico. Telo potrebuje manj energije za njihovo prebavo, saj so običajno kuhane dlje časa, kar pomeni, da se je razgradnja hrane že začela. Taka hrana je topla in greje telo, kar ima vranica zelo rada.

 

Po drugi strani se poskusi izogibati veliko surovim živilom in ledenim ali hladnim pijačam, saj vranica porabi za razgradnjo take hrane več energije, preden jih lahko pretvori v potrebne snovi. Poleg tega ne pij med obrokom ampak pol ure pred ali po jedi. Imej redne obroke in hrano dobro prežveči.

 

 

Kako ti lahko pomaga Joga obraza?

 

Diagnosticiraj ter poglej svoj obraz. Ali je vranica krepka ali šibka? Na primer: v kolikor je vranica šibka, se lahko pojavijo gubice nad zgornjo ustnico, povesi se zgornja veka, imamo suho kožo in lase, koža je upadla. Otečene in rdečkaste veke so prav tako znak neravnotežja v vranici.

V kolikor na Jogi obraza krepimo vranico, naredimo še eno koristno stanje. Vranica se povezuje z želodcem in pankreasom oz. trebušno slinavko. Vranica tako pozitivno vpliva na uravnavanje nivoja hormona inzulina.

 

Z vadbo Joge obraza se odpravijo tudi težave z ravnotežjem, vrtoglavico, skrbi, tuhtanja in skrb za celice našega organizma.

 

Priporočam:
– vaje za vranico (palača, joker, sovica),
– zvečer ne uživaj sladke hrane.

Več priporočil bom pripravila na vadbi in tečaju Joge obraza – dobrodošla, še posebej vranico krepimo ob prehodu med letnimi časi.

Hatha joga je dobrodošla za celostno regeneracijo.

 

 

Viri: 

https://www.acupuncturebykerry.com/blog/the-spleen-from-a-chinese-medicine-perspective

https://www.tcmwellnessprinciple.com/blog/chinese-body-clock

https://www.slovenskenovice.si/ona/aktivni-in-zdravi/informacije-v-zvezi-z-vranico-ki-jih-je-dobro-vedeti

https://novice.svet24.si/clanek/zdravje/6078242e5dd3e/cemu-sluzi-vranica-in-kako-jo-okrepimo

 

 

 

Sledite nam na Fb strani:

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial